6 Mart 2009 Cuma

RECEP İVEDİKLEŞTİREBİLDİKLERİMİZDEN MİSİNİZ?


Gazete Habertürk - HT Pazar Yazarı Elif Key, Recep İvedik karakterini irdeledi ve İvedik'i sinema-tiyatro dünyasının ünlülerine sordu.

Yakışıklılık desen yok, para desen o da yok, tahsil yok, aile terbiyesi yok... Ama her türlü pislik mevcut... Belden aşağı espriler, geğirmeler, küfürler, yüksek sesle konuşmalar, hayvani kahkahalar, kıllı vücutlar, göz zevkini bozacak kadar rüküş kıyafetler... Ama halk seviyor onları ve onlara gülüyor. Peşlerinden milyonlarca kişi bakıyor, “acaba şimdi nasıl bir ayılık yapacak da kahkahayı basacağız” diye bekliyor ve o tam da o sırada pantolonunun içinde sıkışan iç çamaşırını çekiyor ve işte yine kahkahalar...

Kim bu insanlar? Siz deyin Recep İvedik, ben diyeyim Borat, siz bana internet Mahir deyin, ben size geçmişten Yavru ile Katip diyeyim... Beraberce listeyi uzatalım gitsin, ama bir yandan da düşünelim, bu teflon tava modeli (yanmaz yapışmaz, üstündeki yağa kire aldırmadan işine bakan) tiplere, insanlar neden bu kadar gülüyor, gülmeyenler neden gülmüyor? Yemekteyiz’deki yarışmacılardan daha kaba olmayan bu tipler, neden insanların bu kadar ilgisini çekiyor? “Ayy asla işim olmaz benim Recep İvedik’le, Mahir’le, Borat’la” demek işin kolay yanı mı?

SANAL ALEMİN KRALI
Recep İvedik’in “benim deee-naağ-ahm’da (DNA) çalışmak yok, kodum bozukkk”, şarja şarz, promosyona pramasyon demesi neden kimilerine uzak geliyor? İlk iki haftada 3.5 milyon kişi tarafından seyredilerek rekor kıran “Recep İvedik-2” filminin başarısı sanal alemde yankılanıyor. Facebook’ta onlarca Recep İvedik grubu açılıyor. Koskoca bir GSM markası “marka kimlik araştırması” yaptırıyor, sonuçlara göre bu GSM markası halktan uzak, kibirli çıkınca, halka yaklaşalım diye turuncu gömlekli, tavuk düşmanı adama koşuyor, çünkü o da herkes tarafından sevilmek, kullanılmak istiyor. Milyonlarca çoluk çocuk, Recep İvedik’i sinemada -belki de annelerinin babalarının izni olmadan- seyrediyor ve birbirlerini itip kakarak gülerken evde yapamacakları kadar Recep’leşiyor. Ailecek televizyon seyrederken herhangi bir öpüşme sahnesinde annenin babanın duvarlara baktığı, çocukların kikirdediği günler, yerini televizyona Recep İvedik çıktığı anda, “çevir şu kanalı” cümlesiyle geri dönüyor. Recep, filmde “K.kam geldi, acaba nereye s.çabilirim?” dediği için, artık öpüşme sahneleri bile aileleri bu kadar rahatsız etmiyor.
Bir başka özgüven hikayesinin kahramanı “I kiss you – İnternet Mahir”in kendini dünya kadınlarının hizmetine sunması, “who is want to come Turkey, i can invitate, she can stay my home” demesi Fatih Terim’in basın toplantısında kullandığı İngilizce’den ne kadar uzağa düşüyor? E Mahir de işte bize kırık dökük bir İngilizce ama sonsuz bir özgüvenle “benden çok var, neden buna şaşırıyorsunuz” diyor...

SINIRSIZ ŞUURSUZLUK
Rahatsızlık veren bu insanların kendine güveni ve etraflarında yarattıkları özgürlük çemberi mi acaba? Zira şuursuzlukta sınır tanımayan Recep İvedik, Borat gibi tipler sıfır beden kompleksleriyle özgürlük alanlarını genişletiyor. Bu karakterlerin lobi faaliyetlerini herhangi bir danışmanlık firması değil, halklar yürütüyor.
İnsanların sabır ve sinir sınırlarını zorlayan bu yeni kahramanlar, “aman politik-kibar-tatlı şeker fıstık olayım da herkes beni sevsin” derdi taşımıyor, ciddiyet ve saygınlık kelimeleri onların kitabında yok ve bunları dert etmedikleri için, “top benden kurallar benden” diyor. Bardağın dolu tarafına bakarsak, kendileriyle beraber halkları da, her gün yanından geçerken ayakkabınızın ucuna doğru tüküren, iç çamaşırını pantolonunun üzerinden düzelten, köprü trafiğinin açılmasını burnunu karıştırarak bekleyen insanlara yaklaştırıyor ve belki de barıştırıyor!
Bu karakterlere sinirlenmeden önce, onlara biraz daha yaklaşıp bakmakta fayda var, zira evimize gelen temizlikçi kadın şarja şarz derse, biz de bunu arkadaşımıza anlatıp gülersek çok ayıp oluyor...

LEVENT KIRCA Komedyen
Sinema adına olumlu buluyorum

Recep İvedik filmine karşı değilim. Karşı olsaydım Cem’in A.R.O.G’u da beni rahatsız ederdi. Kendi imkanlarıyla film yapıyorlar ve bir şekilde seyirci topluyorlar. Sinema adına olumlu buluyorum. Yeri geliyor, Cem’e de, Beyaz’a da, Şahan’a da gülüyorum. Ağlatmak için zeka gerekmiyor, güldürmek için zeka gerekiyor.

DEMET AKBAĞ Aktris
Asla oynamam

Kendi adıma konuşayım, böyle bir filmde asla rol almazdım. Recep İvedik filmi için her kültür seviyesinden insan ‘İzledim ve çok güldüm vallahi’ diyor. Buna söylenecek fazla bir şey yok. Çünkü beni ticari anlamda başka şeyler mutlu ediyor. Şahan böyle bir şeyi tercih etti. Sonuçta kendisinin en ciddi ödüllere aday olacağım, yarışmalara katılacağım diye bir iddiası da yok.

SALİH KALYON Oyuncu
Çok eğlendim, çok da güldüm

Toplumda böyle magandalar çok var. Şahan da bu magandaları anlatmış. Ben “Recep İvedik”i çok beğendim. İzlerken çok eğlendim, çok da güldüm.

YILMAZ ERDOĞAN Yazar - oyuncu
İzledim ve güldüm

Bizim işimiz eleştirmek değil. Ben izledim ve güldüm. Güldürme maksatlı yapılmış bir filmdir ve güldürmüştür.

EZEL AKAY Yönetmen
Bize müstehak

Recep İvedik, bize müstehak bir karakter. Yaptığı her şeyle bizim adab-ı muaşeret diye bildiğimiz, o büyük ideolojide sarsıcı bir etki yaratıyor. Türk insanı nefret ettiği her şeyi orada gördü. Kimi “Allah’a şükür ben böyle değilim” diye sevdi, kimi gıcık olduğu bütün elit ve sosyetik şeylerle dalga geçtiği için sevdi, bunu unutmamak lazım. Herhangi bir karakter değil o, saldırgan bir karakter. Bizim iyi, güzel, hoş bulduğumuz her şeye saldırıyor. İçine etti yani herkesin.

NİLGÜN BELGÜN Tiyatrocu
Tarzım değil

Ne ilkini ne de ikincisini izledim. Benim tarzım değil. Eleştirmiyorum da. Çünkü halk sevmiş. Herkesin bir yaşam biçimi var, benim yaşam biçimime uygun değil. Bu tarz filmlerde de tarzım olmadığı için rol almam.

H2

3 yorum:

  1. çok abartıldı yahu..
    izlendi ve bitti,hatta popülaritesini bile kaybetti bence çoktan..

    böyle şeylere takılıp gerçekleri ıskalıyoruz..

    gül,geç değil mi ama :P

    YanıtlaSil
  2. bence de katılıyorum sana üfürükten prensescim :)

    YanıtlaSil
  3. ha katılın bir birinize bakıyım. ülkeyi receolar, kekolar, kırolar ve ona özenenler alsın gitsin.. tebrikler 4.000.000'da geçti 4 haftada.. daha kaç ay vizyonda kalacakmış.. daha kaç tane köyde gösterime girecekmiş..

    YanıtlaSil