10 Ocak 2009 Cumartesi

Last.fm Nedir? Yenir mi?

Last.fm Player
“Müzikte sosyal devrim!”
Hiç düşündünüz mü, internetin günümüzde bu kadar çok tutulmuş olmasının ve gerekli görülmesinin nedeni nedir diye? Bu sorunun bence iki cevabı var: Birincisi, insan hayatını kolaylaştırıcı etkisi; ikincisi ise insan ihtiyacı olan paylaşım! Bugün birçok kaliteli paylaşım siteleriyle karşılaşıyoruz. İnternet artık her türlü paylaşımın göz bebeği haline geldi. Aklınıza her ne konu geliyorsa, onun paylaşımını -çoğunlukla- internette görebiliyoruz. İletişim olsun, alışveriş imkanları olsun, arkadaşlıklar olsun.
Bir de bu paylaşım konularının çeşitli türleriyle karşılaşıyoruz. İnsanlar artık öyle fikirler üretiyorlar ki, “Kullanıcıların gönderdiği resimlerle hiç vazgeçemeyeceği bir oyun sitesi tasarlayalım” gibi saçma görünen fikirlerle devasa sosyal siteler ortaya çıkartıyorlar (şuan öyle bir site yok sanırım, yeni uydurdum zaten). Bu sitelerden biri de http://www.lastfm.com.tr (Sitenin asıl adresi http://last.fm; bu da demek oluyor ki site, evrensel bir site).

Yazılım incelemesi beklerken site incelemesiyle mi karşılaştınız ? İşin doğrusu, last.fm player, bu sitenin bir yazılımı. Fakat yazılımı anlayabilmeniz için önce sitenin ne işe yaradığını, amacının ne olduğunu bilmek gerekir. Amacı anlatırken zorlanacağım gibi; ama lütfen anlamaya çalışın! Eğer last.fm bugün benzer proje olan Audioscrobbler'den destek alıyor ve onbinlerce üyeye sahipse, sitenin kullanıcı için güzel bir amacı da var demektir.
Last.fm Nedir?

Bir müzik önerme sistemi olan last.fm'i ilk olarak internet üzerinden yasal bir radyo hizmeti olarak düşünün. Fakat diğer radyo hizmetlerinden farklı olarak, şarkı aralarında reklam olmuyor, geveze radyo sunucularını da dinlemek zorunda kalmıyorsunuz. İstasyonunuzu sanatçı ismi veya etiketine göre seçebiliyorsunuz. Ayrıca, dinlediğiniz parçalar kullanıcı profilinize yansıtılıyor ve en çok neler dinlediğinize göre analiz ediliyor. Daha sonra, dinlediğiniz şarkılara veya tarzınıza göre diğer last.fm üyeleriyle tanışabiliyor, onları arkadaş listenize ekleyebiliyor; arkadaşlarınızın kişisel sayfalarına yorumlar yazabiliyor ya da onların sizin sayfanıza ve günlüğünüze bir şeyler yazmasını sağlayabiliyorsunuz. Eğer internet siteniz varsa, last.fm listelerini sitenize ekleyebiliyorsunuz, bu listeler (cici deniyor) sayesinde sitenize girenler, sizin en son dinlediklerinizi, dinleme listenizi görebiliyor veya sizin çoğunlukla dinlediğiniz şarkılardan oluşan radyo istasyonunuzu dinleyebiliyor ve saire.



Bence Last.fm'in bu özelliklerinin yanında en çok ilgi çekeni, müzik hazinenizin gelişmesi. Müzik çevrelerinde olası bir diyalogdur:
- Fools Garden'in Lemon Tree'si nasıl abi, biliyorsundur onu
- Biliyor muyum yo bilmiyorum ne ki o yenir mi?
- Abi yuh yani müzisyen adamsın, nasıl bilmezsin...
Sanki müzisyen adam her türlü grubu bilir, bilmek zorundadır gibi iğrenç bir tartışmanın içinde bulursunuz kendinizi. Ama bilmiyor olmak ayıp değil, öğrenirsiniz sorun değil. İşte bu durumda yardımımıza ilk koşan last.fm player! Sanatçı ismi veya etiket girin ve dinlemeye (öğrenmeye) başlayın

Last.fm'e üyelik

Merak etmeyin, herhangi bir foruma veya siteye üye olur gibi üye olacaksınız. Ama dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. http://www.lastfm.com.tr sitesine ilk girdiğinizde site hakkında birkaç bilgi öğreneceksiniz. “Kayıt yaptırıp profil alın” linkine tıkladıktan sonra üye olun ve hesabınıza girin. Kullanıcı ayarlarına girin ve aşağıdakilere dikkat edin:

* Genel sekmesinden saat kuşağı ve ülkeyi mutlaka doğru olarak ayarlayın! Şarkıları skroplarken saat farkı nedeniyle dinlediğiniz şarkıların üye hesabınızda görünmemesi gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Skroplamanın ne demek olduğunu ileride anlayacaksınız.
* Eğer internet bağlantınız zayıfsa, Web Sitesi sekmesinden Görünüm Tercihleri'nde “Daha az resim, lütfen”'e çentik atın.
* Diğer kişisel bilgilerinizi ve tercihlerinizi doğru olarak girmeye özen gösterin. Bu hem arkadaşlarınızı ararken size kolaylık sağlayacak, hem de tercihlerinize göre hizmet eden bir siteyle karşılaşacaksınız.

Evet, üyeliğiniz ve ayarlarınız bu kadar Şimdi sıra geldi last.fm player'i tanıtmaya.
Last.fm Player Ne İşe Yarar?


Programı depomuzdan çekip kurun. Çalıştırdığınızda ilk olarak sizden last.fm üyelik bilgileriniz istenecek. Bu bilgileri girdikten sonra bir karşılama mesajı göreceksiniz ve sizden sanatçı ya da etiket ismi girmenizi isteyecek.



Girdiğiniz zaman program isteğinize göre bir radyo istasyonu açıyor ve istasyonda çalan şarkıları dinlemeye başlıyorsunuz, baştan sona kadar! İyi de böyle bir şey nasıl yasal olabiliyor? Bir radyo nasıl yasal bir şeyse öyle yasal oluyor. Normal radyolarda olduğu gibi şarkıları seçemiyorsunuz; ama beğenmediğiniz bir şarkı çaldığında değiştirme hakkınızın olması gibi bir avantajı var.



Programın menüsünü bir gözden geçirelim:

* Profilim: Last.fm hesap bilgilerinizi burada görebileceksiniz. Profil resminiz, istasyonlarınız; son çaldıklarınız, sevdikleriniz, engelledikleriniz, etiketleriniz ve dahası..
* Tavsiye: Dinlediğiniz şarkıları last.fm arkadaş listenizdeki arkadaşlara tavsiye edebilirsiniz.
* Etiket: Dinlediğiniz şarkıları etiketleyebilirsiniz. Mesela Dream Theater'in Home şarkısına “bomba şarkı” diye bir etiket pek güzel olur
* Sevdim: Şarkı hoşunuza gittiyse buna mutlaka tıklayın. Şarkı sevdiğiniz şarkılar listesinde görünmeye başlayacak ve “istasyonları(m)”dan “sevdiğim parçalar”ı seçerseniz, “sevdim” diye işaretlediğiniz veya işaretlediğinize benzer şarkılar çalmaya başlıyor.
* Engelle: Şarkıyı beğenmediyseniz engelleyin ki bir daha o ve benzeri şarkılar çalmasın. Engelledikleriniz engellenenler listesinde görünecek.
* Dur: Buna tıkladığınızda şarkıyı değil, istasyonu durdurmuş oluyorsunuz.
* Geç: Ama buna tıkladığınızda istasyonu değil, şarkıyı geçmiş oluyorsunuz

Last.fm player'da bir istasyon açtıktan sonra çalan şarkı hakkında bilgi edinebiliyorsunuz: Şarkı, albüm ve grup ismi; etiketler, benzer sanatçılar ve şarkıyı en çok dinleyen last.fm üyeleri.
Last.fm player Bunlardan mı İbaret?

Değil. Sitemize ve profilimize geri dönelim. Arkadaş aramak, onları arkadaş listenize eklemek veya davet etmek için sitenin üst tarafında yer alan “Kullanıcılar” sekmesini kullanın. Teklifinizi kabul eden arkadaşlar Last.fm Player'da görünecekler. Daha sonra, last.fm player'dan şarkı önerisinde bulunmak istediğinizde arkadaş listenizi kullanabilirsiniz. Bu arada sitede arkadaş gruplarına katılabilir, siz de grup kurabilirsiniz.



Dinlediğiniz parça bilgileri sizin üye hesabınıza kaydediliyor demiştim. Herhangi bir last.fm üyesinin sayfasına girdiğinizde yan tarafta sizinle müzik zevki bakımından uyumunuzu ölçen bir istatistik göreceksiniz. Kafa denginizi bulmak için çok yararlı. Fakat Last.fm, diğer taraftan komşularınızı da belirleyebiliyor. Yani sizin yerinize müzik zevkinizin çok iyi olduğu arkadaşları buluyor. Last.fm player'da Komşularım istasyonunu açarak onların müzik zevkine göre şarkıları dinleyebilir ve Profilim başlığında yer alan Komşularım seçeneğinden en çok 50 komşunuzun üye isimlerini liste halinde görebilirsiniz.

http://www.lastfm.com.tr/user/orkhano

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder