9 Ocak 2009 Cuma

Domino


Fazla Sanatsal başlıklı yazılarımda sizinle uçuk kaçık fotoğraflarımı paylaşacağımı söylemiştim… Şimdi gelelim dominolara. Domino çocukluğumdan buyana severek oynadığım salon oyunudur. Sizinle paylaşacağım fotoğrafımı da bilgisayarınıza wall yapabilirsiniz. Fatih arkadaşıma teşekkür ediyorum gerçekten yine güzel iş çıkarmış ve bazılarımız bu “gizemli” oyunla ilgili hiçbir şey bilmiyor ya da sadece ismini duymuşlukları vardır. Sizler için dominonun kısa tarihini ve nasıl oynanacağını da anlatayım.
Domino, iki ya da daha çok kişi arasında "pul", "kart", "domino" gibi adlar verilmiş 28 tane dikdörtgen, yassı taşla oynanan bir salon oyunudur. Her taşın bir yüzü enlemesine çizgiyle ikiye ayrılmış ve üzerine sayılar tıpkı zarda olduğu gibi, boş kareyle belirtilen 0-0 'dan 6-6 'ya kadar noktalarla işaretlenmiştir. Oyunda amaç uç sayıları ortak olar taşları eşleştirerek dizmektir. Örnek verilecek olursa, 6-1 taşı ile 1-5 taşı, birler uç uca gelecek biçimde konulur.

3. yüzyıl'da ilk olarak Çin'de oynanmaya başlanan dominonun Avrupa'ya gelişi 18. yüzyıla rastlar. Toplam 28 taşla oynanır. Her oyuncu 7 taşla başlamaktadır. Kalan diğer taşlar Banka'da kalır. Eğer oyuncun elinde, oynayacağı taş yoksa, Banka'dan taş çekebilir. Domino oyunun başlangıcında, elindeki en yüksek çifte taş bulunan oyuncu birinci oynar. Her oyuncu tahtaya (masaya) taş koyarak oyuna katılır. Oyuna yeni taş sadece yerdeki karşılıklı taşa konabilir.

Örneğin, ilk oyuncu 4:1 oynadıysa, sonraki oyuncunun koyacağı, taşın bir yanında 4 ya da 1 bulunması gerekmektedir. Eğer oyuncunun elinde koyabileceğı taş yoksa, Banka'dan taş çekmesi gerekir. Sonra sıradaki oyuncu oynar. Banka'da taş kalmadıysa ve oyuncu oynayamaz'ise sırasını kaçırır. Oyun biter nezaman oyuncular'dan birisi 7 skor kazanır (skor verililr her kazanılan dönge için). Nezaman bir oyuncu ya da bir takım kazanırsa 50, 100, 250 veya 500 skor oyun bıter ve skoru yapan oyuncu ya da takım oyunu'da kazanmış olur.

2 yorum:

  1. yalnız onllar zar değil mi? :D

    YanıtlaSil
  2. Zar'larda da öyle haklısın ama "domino" farklı bir olay yavrum:)

    YanıtlaSil